disable copy

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

How to / Αφαιρώντας σκουριά από βίδες

Μια και ρωτάνε αρκετοί σε μνμ, σκέφτηκα να βάλω μερικά πράγματα και στο blog σχετικά με το πως γίνονται κάποιες απλές διαδικασίες στο restoring που θα μπορεί κάποιος να τις κάνει στη μοτό του εύκολα και χωρίς πολλά απαιτούμενα.

Έχω δίπλα μου 5 κουτάκια φέτας γεμάτα βίδες. Όλοι οι restorers που σέβονται τον εαυτό τους έχουν τουλάχιστον 2 τέτοια κουτάκια με βίδες που δεν θυμούνται από τι μηχανάκι είναι, και που είναι σκουριασμένες μέχρι αηδίας.

Η καλή λύση είναι να πάρουμε καινούριες. Πάμε απλά σε σιδηρικά χρώματα και βρίσκουμε αυτή που θέλουμε, κατά προτίμηση ανοξείδωτη. Μην ακούτε τις κασσάνδρες για το ότι οι ανοξείδωτες καμιά φορά λόγω διαφοράς θερμοκρασίας κολλάνε. Δεν ισχύει.

Μερικές όμως δεν τις βρίσκεις ανοξείδωτες και δεν βρίσκεις ούτε τις μαμά. Είναι π.χ. μισό πάσο και μισό σπείρωμα ή έχουν ενσωματωμένη τη ροδέλα και δε θες να τις αλλάξεις. Ένας εύκολος τρόπος και χωρίς πολύ τρίψιμο είναι το τρίπτυχο ξύδι-μαγειρική σόδα-WD40.

Πρώτα γεμίζουμε με ξύδι ένα βαζάκι με τις βίδες μέσα και τις αφήνουμε μερικές μέρες. Καθαρίζουν βέβαια έτσι αλλά το κακό με το ξύδι είναι... ότι είναι ξύδι, οξύ. Και συνεχίζει να φθείρει το μέταλλο. Η μαγειρική σόδα στη συνέχεια το εξουδετερώνει και στο τέλος το WD40 κάνει... αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα.

Ψάχνοντας βρήκα κι ένα σχετικό βιντεάκι που εξηγεί αναλυτικά την (πολύ εύκολη) διαδικασία.




Μην αφήνετε 4-5 σκουριασμένες βιδούλες να χαλάνε το μπιζουδάκι, τώρα που είναι χειμώνας κατσαβιδάκι, ξύδι και τα λοιπά και τα λοιπά.

Αν υπάρχει ενδιαφέρον θα ανεβάσω κι άλλα τέτοια κολπάκια που μπορεί κάποιος να μην έχει ακούσει, αλλά που είναι δουλειές που όλοι συναντάμε κατά καιρούς (π.χ. πλαστικοποιήσεις ντεπόζιτου, καθάρισμα καρμπ κτλ κτλ). Θα βάζω σε τέτοια ποστ σχετικές ετικέτες (σκουριά, βίδες) που να τα βρίσκει κάποιος εύκολα.

Καλό χειμωνιάτικο βράδυ guys.

8 σχόλια:

Unknown είπε...

Λάζαρε... κάπου είδα, για ξεθάμπομα φλασακιών και φαναριού ή κάνω λάθος;
Αν έχεις καμιά πατέντα, γράψε και γι αυτό please! :)

ΛΥΚΟΣ είπε...

Θα ρωτήσω και θα γράψω, αυτό το ξέρεις ένας στο Ρέθυμνο αλλά είναι μεγάααααλος και τα ξεχνάει, άμα τον βρω σε καλή μέρα θα τον ρωτήσω και θα το βάλω εδώ

;)

Κωστακης Χρηστος είπε...

Ρε τι μεγαλος και κουραφεξαλα!!! μου ριχνεις και μερικους μηνες Αντε!!!!
Αλοιφη γυαλισματος (αυτη για μεταλλα - ασημικα ) στο πλαστικο και απαλο τριψιμο και κανει θαυματα!!!

ΛΥΚΟΣ είπε...

Καλά με το μεγάλος εσύ κατάλαβες ότι λεω εσενα;

Τσκ τσκ.

Πω πω.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης για θαμπά πλαστικα τζαμακια πχ οθονη κοντερ, ζελατίνα κτλ η λυση ριναι οδοντόκρεμα και ελαφρύ τρίψιμο.

Αλέξης είπε...

Αμμοβολή στις σκουριασμένες βίδες και καθάρισες...

Ωασσιλις είπε...

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ότι μπορείς να ανεβάσεις θα εκτιμηθεί δεόντως.
Επίσης, αν δεν υπάρχει WD40, το τρίψιμο με χαρτί κουζίνας και απλό λάδι μηχανής κάνει καλή δουλειά.

iconan είπε...

Ωραίος!