disable copy

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Mad to the Max


Τόσο το On any Sunday όσο και το Rider ήταν ταινίες σταθμοί, χωρίς όμως να έχουν αυτό τον μοναδικό μηχανοτσαμπουκά του Mad Max. Κατ' αρχήν ήταν η ταινία που βγήκε πάνω στο peak της εποχής που τα γιαπωνεζάκια είχαν πάρει παραμάζωμα τη μοτοβιομηχανία. Αντί να βλέπεις Triumph / Norton και τα ρέστα όπως στις μέχρι τότε ταινίες (π.χ. Wild One) έβλεπες κτηνώδη Ζ900 να παίρνουν κεφάλια. Οι σκηνές πάνω από τη μηχανή του Goose MFP είναι από τις καλύτερες που έχουν γυριστεί (μιλάμε για ταινία του '79 έτσι; )

Πως γυρίστηκαν;

Έτσι



Κι όποιος έχει οδηγήσει τέτοιο κόλπο ξέρει τι σημαίνει αυτό που βλέπει, ειδικά εκεί που διώχνει τον αέρα το φέρινγκ του MFP.

Ο George Miller, ο σκηνοθέτης, είχε ελάχιστα φράγκα για να γυρίσει την ταινία και φυσικά δεν μπορούσε να προσλάβει τόσους stuntmen. Τα γυρίσματα με τα μηχανάκια έγιναν με πραγματικές συμμορίες bikers και συγκεκριμένα τους Vigilantes από την Αυστραλία. Τους πλήρωνε με 'slabs' (αυστραλέζικα 24-packs μπύρας), τους άφηνε ελεύθερους στους επαρχιακούς της Victoria και κινηματογραφούσε τον ορυμαγδό.

O art director Jon Dowding παραδέχτηκε μετά την ταινία πως ότι χρειαζόταν, από ταμπέλες μαγαζιών μέχρι σήματα των οδών τα έκλεβε με σκοπό 'να τα επιστρέψει μόλις τελειώσουν τα γυρίσματα'. 



Φυσικά οι Vigilantes ήθελαν να κάνουν ότι καλύτερο. Στη διάσημη σκηνή της γέφυρας που μπορείτε να δείτε εδώ, οι αναβάτες σούταραν τα 250 κιλών Καβασάκι στην άσφαλτο και μετά κύλησαν δίπλα τους ώστε η λήψη να δείξει το πόσο επικίνδυνο ήταν. Το αποτέλεσμα ήταν ένα από τα Ζ να φτάσει πολύ κοντά στο να σπάσει το λαιμό του αναβάτη σε μια από τις καλύτερες σκηνές stunt που έχουν γυριστεί ποτέ.

Aπλά δείτε το.





Και τώρα μπορείτε να γυρίσετε στα computer graphics.

YΓ. Στο Mad Max υπήρχε και η πρώτη έμπνευση για τις ταινίες Saw. Σε μια σκηνή υπάρχει ο παρακάτω διάλογος μετά που ο Max δένει με χειροπέδες τον The Kid σε ένα αυτοκίνητο έτοιμο να πάρει φωτιά:

Max: The chain in those handcuffs is high-tensile steel. It'd take you ten minutes to hack through it with this. Now, if you're lucky, you could hack through your ankle in five minutes. Go.
[the hacksaw is dropped next to The Kid, and Max limps off]

YΓ2. Ο σκηνοθέτης George Miller (George Miliotis) είναι ο ίδιος που γύρισε το Babe και το Happy Feet. 



2 σχόλια:

Chris Saddler Sam είπε...

george miliotis????
ki edw ellinas???????
eeeeeeleos!!!!!!!!!!!!!
:))

Μιχαήλ Πολυμήχανος είπε...

Ωραίες οι σκηνές moto στο Mad Max, εκεί όμως που απογειώνεται η δράση, είναι στην τελική καταδίωξη στο Mad Max 2, The Road Warrior.

Η καλύτερη σκηνή μάχης-καταδίωξης όλων των εποχών σε ταινία.

Και δεν υπάρχει ούτε μισό pixel γραφικών, είναι ΟΛΑ stunts.