disable copy

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Βάψιμο μοτέρ ΙΙ - Η επιστροφή

Πριν από λίγο καιρό είχα γράψει τα παρακάτω:

Εχω ψάξει και διαβάσει αρκετά σχετικά με το βάψιμο του μοτέρ.

Το να βαφτει ομορφα ενα ωραιο μοτερακι ανεβαζει πολυ την αισθητικη του πχ


Οι λυσεις ειναι

1. ηλεκτροστατικη
2. σπρευ ανθεκτικο (εχει και μεχρι 600+ βαθμους κι ενα μοτερ ανεβαζει λογικα γυρω στους 120 τοπ)
3. Κανονικη βαφη με βερνίκι - σκληρυντή κτλ κτλ
4. Αλλα σπρέυ που βάφονται φούρνοι / ξυλόσομπες / μαντέμια κτλ και αντέχουν σε τρελες θερμοκρασιες.

Ομως όσα έχω ακουσει κι εχω δει είτε ξεφλουδιζουν και φευγουν κομματια μετά απο καιρο, είτε ξεθωριάζουν και το μαύρο καταλήγει ένα βαθύ καφετί στην καλύτερη. Η λυση που λενε οι περισσοτεροι ειναι 'ε, αν ξεθωριάσει πάρε άλλο ένα motip (σπρευ) και περνα το απο πανω και ξαναβαφτο.

Μέχρι τώρα δεν έχω βρει μια λύση που και να μην ξεφλουδίζει (ηλεκτροστατική) και να κρατάει το αρχικό της λούστρο μετά από πολλά χλμ. Κι επειδή το μοτέρ του 750Κ δεν είναι ακριβώς push-pull στο ανέβα κατέβα ψάχνω για κάτι που να έχει δοκιμάσει κάποιος με καλά αποτελέσματα.

Ήξερα ότι υπάρχει και η λύση της απλής υαλοβολής χωρίς κανένα βάψιμο - του να γυαλίσεις δηλαδή απλά το μοτέρ. Δεν ήξερα όμως πόσο μακριά μπορεί να πάει αυτό και ότι μπορεί να φτιάξεις το μοτέρ σου και να το καθαρίσεις από φθορές φτηνά και εύκολα.

Υαλοβολή υπάρχει πολλών ειδών και με διαφορετικά υλικά. Για να μην σας το παίζω ειδήμων αυτά τα έμαθα απ' το φίλο μου το Χρήστο που τα έχει κάνει στο μοτέρ του. Στην υαλοβολή λοιπόν (που δεν είναι παρά μια αμμοβολή με υαλοσφαιρίδια) μπορείς να βάλεις διαφορετικά υλικά και να βγάλεις διαφορετικό αποτέλεσμα και αποχρώσεις. ΧΩΡΙΣ βάψιμο, ΧΩΡΙΣ επινικέλωση, χωρίς τίποτα.

Υαλοβολή είχα κάνει παλιότερα στο καρμπ του XLS μου (εδώ έχει πέσει και μπανάκι υπέρηχων).


Δείτε τώρα μια συνταγή υαλοβολής που έμαθα απ' το Χρήστο. Μπορούμε να βάλουμε εκτός από υαλοσφαιρίδια στην υαλοβολή και οξείδια αλουμινίου.

Το έχουμε στην πράξη.

Εδώ είναι το μοτέρ του Χρήστου στην αρχική του κατάσταση που δειχνει οτι ο προηγουμενος ιδιοκτητης μαλλον ήταν φυλαρχος στον Αμαζονιο και το παρκαρε μεσα στο ποταμι, τρίτο κορκόδειλο δεξιά.


Εδω ειναι χτυπημένο στο πανω μερος με υαλοσφαιριδια νουμερο 150-250 και κατω με οξειδια νουμερο 80-120.


Κι εδώ είναι 'το καλό'. Χτυπημένο όλο σε μια αναλογία τρία μέρη οξείδια κι ένα μέρος υαλοσφαιρίδια, συνταγή που πήρε ο Χρήστος από τον Μανιατάκο.


Τι θέλει μετά; Ούτε βερνίκι. Μένει σ' αυτή την κατάσταση με ελάχιστη προσοχή - αρκεί να μην πέσουν πάνω χημικά καθαριστικά γιατί θα τα τραβήξει μέσα το μέταλλο και θα γίνει κατάμαυρο. You have been warned.

Αυτός είναι λοιπόν φτηνός και γαμάτος κατά τη γνώμη μου εναλλακτικός τρόπος που σας γλυτώνει από βαψίματα, κι αν ξέρετε και κάποιον να χει αμμοβολή κλειστή / υαλοβολή πάτε και χτυπάτε και μόνος σας κανένα κομματάκι και γουστάρετε. Αν ρωτήσετε όλο και κάποιον θα βρείτε και κάνετε το μοτεράκι σας μπόμπα.

Καλό Σ/Κ παίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: