disable copy

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Flake it baby

Συνέχεια με το ντεποζιτάκι του CL, το πολύπαθο. Θέλαμε λοιπόν να κάνουμε μια flake βαφή. Το flake είναι ένα υλικό σαν αυτό.



το οποιο βγαινει σε παμπολλα χρωματα και σχεδια (εξαγωνα flake, ψιλο flake, glitter κτλ) και χρησιμοποιείται για να φτιάχνεις βαφές όπως αυτή.


Να πω εξαρχής ότι τέτοιες βαφές μου φαίνονται τις περισσότερες φορές εξεζητημένες και μοιάζουν με ντισκομπάλα. Θέλαμε να κάνουμε ένα πιο διακριτικό flake, και κυριως να μαθουμε την τεχνικη. Πχ μπορει να το κανει καποιος σε ενα φιλετακι μονο στο ντεποζιτο ή σε μια φαρδιά ρίγα.

Να εξηγήσω πρώτα συνοπτικά τη διαδικασία και να πω μετά τι κάναμε εμείς.

Η διαδικασία για να κάνεις flake είναι η παρακάτω:







Χρειαζόμαστε

Ένα πιστόλι με μπεκ 1,8 και πάνω.

Χρώμα ακρυλικό διπλης για βάση που θα είναι το ίδιο με το flake. (1/4 kg)

Flake

Βερνίκι


Ρίχνουμε πρώτα σα βάση το χρώμα. Περιμενουμε να στεγνωσει.

Μετά που θα στεγνώσει βάζουμε σε ένα πλαστικό ποτηράκι βερνίκι μέχρι πάνω και ένα – ενάμιση κουταλάκι flake. Το βάζουμε στο πιστόλι. Πριν βάψουμε ανακατεύουμε πολύ καλα το flake με το βερνικι. Το δοκιμάζουμε βουτώντας μια σπάτουλα μέσα και κοιτάμε το flake να φαίνεται ομοιογενές πάνω στη σπάτουλα. ΚΑΛΟ ανακάτεμα.

Είναι καλύτερα να βαφτεί σε θάλαμο, μονωμένο, γιατί το flake πηγαίνει στην κυριολεξία παντού. Αν βάψετε σε γκαράζ το γκαράζ θα αστράφτει με flake για πολύ καιρό. Ρίχνουμε 4-5 χέρια βερνίκι ‘αχνιστά’ χρησιμοποιώντας το βερνίκι σα κόλλα.

Κάθε φορά ρίχνουμε από διαφορετική γωνία.

Ανάμεσα στα χέρια το βερνίκι αφήνουμε να περάσει τουλάχιστον ένα τέταρτο. Και να τρέξει λίγο δεν πειράζει.

Το κοιτάμε στο φως.

Αν έχουμε αρκετό flake και είμαστε οκ περιμένουμε να στεγνώσει και μετά τρίβουμε με ντουκόχαρτο νερού 400άρι, μετά 600άρι και μετά 800άρι μέχρι να θαμπώσει λίγο.

Μετά το τρίψιμο ρίχνουμε άλλα δυο χέρια βερνίκι καθαρό για να γυαλίσει καλά.


Εφόσον θέλουμε  μπορούμε ΠΑΝΩ από το flake πλέον να προσθέσουμε ένα candy χρώμα που είναι διαφανές. Θα φαίνεται το flake κάτω από το candy ενώ ότι σχέδια υπάρχουν στο υπόστρωμα θα διακρίνονται, και μέσα από το flake και μέσα από το candy.

Αυτό λοιπόν είναι το πως και τι. Εμείς το κάναμε λίγο διαφορετικά γιατί δεν θέλαμε πολύ flake, και το πήγαμε και σε στυλ 'βλέποντας και κάνοντας'.

Στο προηγουμενο ποστ, εγραψα τα βασικα, οτι ασταρώσαμε κτλ κτλ, και καναμε τη βαφή με ένα φλατ μπορντώ χρώμα γιατί αυτό ταίριαζε στο flake που είχα βρει. Αφήσαμε να στεγνώσει καλά και μετά ρίξαμε βερνίκι με flake μέσα όπως περιγράφω παραπάνω. Χρησιμοποίησα glitter σε σκόνη σχεδόν και όχι flake ακριβως (μεγαλυτερη νιφαδα) για δυο λογους

1 Να βγει πιο διακριτικο
2 Να γλυτωσουμε τριψιμο γιατι δεν ηξερα ποσο τραχυ θα βγει μετα και ηταν η πρωτη φορα που το καναμε.

Μετα λοιπον που βαφτηκε ριξαμε ενα καλο στρώμα flake κουνωντας συνεχώς το πιστόλι για να ανακατεύεται με τη μπογιά και να πέφτει ομοιόμορφα. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό.

 
 Καμία φωτογραφία δεν έχει ρετουσαριστεί και μπορείτε να δείτε ποσο αλλαζει το χρωμα αναλογα το φως που πέφτει πάνω του. 




 Φυσικά ήταν σαγρέ στην υφή με τόσο flake μέσα, οπότε τρίψιμο τώρα με γυαλόχαρτο 1000άρι νερού να θαμπώσει.



Δεν ήθελα όπως είπα πριν όλο το ντεπόζιτο flake, ήθελα κάτι πιο διακριτικό ,οπότε μια κλασσική διχρωμία. Μασκάρισμα και βάψιμο με ένα αρκετά κρεμ λευκό.



Και σιγά σιγά τα αποκαλυπτήρια.




Βγάζοντας και την τελευταία ταινία (μασκάρισμα 3 χιλιοστά ίσα ίσα) βλέπουμε πως αλλάζει το χρώμα του flake στο φως. Ξαναλέω ότι η βάση ήταν ένα πολύ μουντό, φλατ μπορντό όπως στα παλιά GN ή μερικά CM. Με πιο φωτεινά χρώματα και διαφορετικά flake φτιάχνετε ότι γουστάρετε. Εδώ λοιπόν το δικό μας σε διαφορετικούς φωτισμούς.





Και φυσικά δεν είναι τελειωμένο. Τώρα αρχίζει το καλό. Αλλά αυτά σε επόμενο ποστ. ;)

ΥΓ. Για να έχετε ένα πρόχειρο υπολογισμό, το ντεποζιτάκι χρειάστηκε χαλαρά ένα 10ωρο δουλειά μέχρι τώρα.

7 σχόλια:

Unknown είπε...

Δεν το ετριψες πριν ριξεις το λευκο;;

Επισης μπορεις τελειωνοντας τα χερια μετα flakes,να ριξεις 1-2 χερια καθαρο βερνικι,για να κανεις την ζωη σου ευκολοτερη μετα στο τριψιμο..

Το μεγαλο μυστικο στα πολλα χερια βερνικιου,ειναι η ποιοτητα του.. Τα φθηνα βερνικια ειναι κιτρινωπα και στα πολλα χερια θολωνουν.Τα ακριβα βερνικια ειναι πεντακαθαρα,μπορεις να ριξεις οσα χερια θες και το τελικο αποτελεσμα θα ειναι παρα πολυ κοντα στο επιθυμητο αποτελεσμα..Φυσικα οταν λεμε ακριβα βερνικια,μιλαμε για ανω των 70-80 ευρω το κιλο.... Το αποτελεσμα ομως ειναι αυτο που πληρωνεις..

Ωασσιλις είπε...

Λοιπόν οι φωτογραφίες είναι κλασσικά σκατά αλλά το αποτέλεσμα μάλλον παρα-πολύ-καλό.
Ερώτηση: Το glitter είναι αυτό που πουλάνε στα καλλυντικά ή κάποιο ειδικό;

Ωασσιλις είπε...

Επίσης δεν δείχνει να έχει βάθος. Πως επιτυγχάνεται αυτό;

ΛΥΚΟΣ είπε...


Aπαντηση και στους 2

Ναι, εννοειται τριφτηκε, αφου λεω και με τι γυαλοχαρτο νομιζω

Ακριβα βερνικια σε δοκιμη για ντεποζιτο που δε θα μπει μαλλον πουθενα δεν αξιζει.

Βαθος φτιαχνεις ριχνοντας χοντρο flake απο διαφορετικες κατευθυνσεις καθε φορα και με στρωμα βερνικια ενδιαμεσο. Θελαμε κατι πιο διακριτικο γι αυτο το καναμε ετσι

Ωασσιλις είπε...

Και glitter από τον Hondo είπαμε;

ΛΥΚΟΣ είπε...

Το γκλιτερ ειναι μια πονεμενη ιστορια. Πουλιεται στο δικτυο σε κατι μαγαΖΑ με ειδικες βαφες μοτο, ο κουκος αηδονι. Μπορεις ομως να βρεις σε μαγαζια με σχολικα, σε ανθοπωλεια καμια φορα... σου κανουν ολα, και χρειαζεσαι πολυ λιγο. Ειδα ποσο χρειαστηκαμε και αντιληφθηκα οτι η ποσοτητα που ειχα παρει φτανει για 17 Χαρλευ μαζι με τις βαλιτσες.

Επισης σε βοηθαει να ερθεις σε επαφη με τη θηλυκη σου πλευρα. Βρεθηκα σε μαγαζι που πουλουσε μονο στρασακια και τετοια, με κοριτσακια γυμνασιου που χαζογελουσαν, και να μου εξηγει η πωλητρια οτι αυτο φερνει πιο πολυ προς το μελι κι ειναι πιο γλυκο χρωμα.

Τωρα μπορεις να βαλεις το βιντεο με το μπλου ουστερ μπαρ.

Unknown είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ..ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥΒΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ..ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΟΤΙ..ΤΑ metal flakes ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟ..ΔΛΔ ΥΠΑΡΧΟΥΝ metal flakes 0.004,0.008 ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ..ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΡΥΨΕΙΣ ΝΑ ΣΤΑΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΔΙΠΛΗΣ ΤΕΣΠΑ ΚΑΙ ΑΚΡΥΛΙΚΟ ΣΠΡΕΙ ΜΑΥΡΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ ΜΟΛΙΣ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΞΗ ΒΕΡΝΙΚΗ ΜΕ metal flakes ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΚΛΥΡΙΝΤΗ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΙ 2 ΧΕΡΙΑ ΒΕΡΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΜΠΟΜΠΑ...ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΒΑΦΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΥΣ ΒΑΣΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΞΗ ΜΕ ΒΕΡΝΙΚΗ ΣΚΛΥΡΙΝΤΗ ΤΑ ΠΕΡΝΑΣ ΓΙΑ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ Η metal flakes H ΔΙΑΦΟΡΑ...ΘΑ ΧΑΡΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΟΥ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ..ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.